België staat bekend om zijn frieten, maar heb je al gehoord van het Belgische nationale gerecht? Het is mosselen en frieten! Mosselen zijn een soort schelpdieren die worden geserveerd met Franse frietjes. De combinatie is een van de beroemdste gerechten van België geworden. Mosselen bevatten weinig vet en veel eiwitten, dus ze zijn perfect voor mensen die gezond willen eten.

België is beroemd om zijn mosselen, die elk seizoen in het hele land worden gegeten. Het gerecht heeft zich als een lopend vuurtje verspreid en is nu ook te vinden in de meeste restaurants in heel Frankrijk! Het is heel gebruikelijk om ze met frieten te bestellen, maar sommige mensen vinden het ook lekker om kruiden of knoflook aan hun saus toe te voegen. Wat jij het lekkerst vindt zal het beste werken als het tijd is om vanavond te eten 😉

Moules-frites

Het lokale gerecht van België, moules-frites is een favoriet onder de lokale bevolking en toeristen. De mosselen worden meestal gegeten van juli tot april, wanneer men overschakelt op zeespaghetti of chalaugnons (peterselie). Mensen die van deze delicatesse genieten, combineren het met mayonaise op hun frietjes voor een smakelijke ervaring.

Hoe wordt het bereid?

U moet ongeveer 1,2 kg tot 1,5 kg mosselen per persoon hebben, afhankelijk van uw voorkeur en de plaats die u in België bezoekt. Veel mensen geven de voorkeur aan Zeeuwse mosselen omdat ze minder zout zijn, maar het is belangrijk niet te vergeten dat Frankrijk ook zeevruchten uit de open zee gebruikt, dus zorg ervoor voordat u ze eet.

Wanneer je mosselen kookt, is de eerste stap ze af te spoelen in koud water en zand of vuil uit hun schelp te verwijderen. Snijd vervolgens wat uien in ringen en snijd selderij in blokjes voor de smaak als dat nodig is; voeg deze ingrediënten samen met boter (of olie) toe boven een matig vuur zodat ze mooi bruin kunnen worden tijdens het koken Tijdrovend maar goed! De frieten moeten altijd gekookt worden tot er geen weerstand meer is en daarna getest worden of ze goed gaar zijn door ze tegen een metalen lepel te tikken die bubbels zal veroorzaken als ze nog zacht zijn. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten per partij, afhankelijk van hoeveel mensen er tegelijk eten.

Eiwitten

Mensen die gevoelig zijn voor het eiwit in mosselen kunnen last krijgen van huidirritatie, misselijkheid en andere bijwerkingen. Na verloop van tijd echter, als er meer mosselen zijn gegeten tijdens het visseizoen, dat lagere gehaltes bevat dan tijdens hun piekpotentie, is er minder risico op ziekteoverdracht.

Het eten van mosselen tijdens de zwangerschap is geen probleem. Vroeger werd het aangeraden omdat ze niet goed genoeg gekoeld konden worden om veilig te eten, maar nu we betere koelingsmethoden hebben, zou dit geen gevaar mogen opleveren voor aanstaande moeders.

De Grote Mosselpot

Het S.M.A.K. in Gent heeft een nieuw kunstwerk aangekocht getiteld “De grote mosselpot” van de Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers. Dit werk is een hommage aan het beroemdste gerecht van België, dat dankzij zijn ontwerper nu zowel mooi als smakelijk tegelijk is!

21 juli – Traditie moules-frites

Op 21 juli vieren de Belgen hun nationale feestdag. Het herdenkt het afleggen van de eed door de eerste koning Leopold I in 1831. Die op 4 juni van datzelfde jaar titulair hoofd van België werd tijdens een congres dat voor hem stemde om de zogenaamde “Koning van Saksen Coburg Gotha” te worden. Hij kwam aan per koets vanuit Engeland om uiteindelijk zijn kroningsceremonie thuis te laten uitvoeren; waar hij niet lang na zijn vertrek uit Calais aankwam – het continent oversteken was daarmee nog handiger dan de meeste zeereizen vandaag.

De feestdag van 26 juli is een feestelijke dag in België. De koninklijke familie, politieke leiders en internationale figuren zullen allemaal speciale ceremonies bijwonen om deze nationale feestdag te herdenken die in het leven werd geroepen toen Filips II de Goede zijn eed aflegde als Koning van het Koninkrijk Brugge in de Sint-Goedelekathedraal op die dag in 1183 AD! Daarnaast zijn er parades met troepen uit heel Europa verzameld op één veld – de militaire parade begint om 10 uur precies in het Parc de la Warande en gaat vervolgens naar het Zavelplein waar de festiviteiten in de hele wijk zullen doorgaan tot de avond valt.

U ook genieten van:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *